BLOMSTERLEDEN

Forsåsens Orkidékärr

Fem kiolometer öster om Föllinge, nära vägkorsningen mot Forsåsen, finns ett intressant orkidéområde. Här finner man orkidéer som guckosko, brudsporre, Jungfru Marie nycklar, skogsnycklar, tvåblad, korallrot, spindelblomster, knärot och ibland även den nyckfulla skogsfrun.

I marken finns gott om kalk och mineraler, som gör att många orkidéer trivs här. Från parkeringsplatsen går en kort stig in i granskogen fram till rikkärret. Hela kärret är spångat, så att det ska vara lättillgängligt samtidigt som kärret skyddas mot att trampas sönder. Längs spången finns flera skyltar som berättar om de olika orkidéerna och deras speciella livsvillkor. Ju mer kunskap vi har om våra orkidéer, desto bättre är chanserna att vi kan hjälpas åt att behålla dessa naturskatter i framtiden.

 

skogsfru-06-209.jpg                   skogsnyckel-09-223.jpg                guckusko-09-283.jpg   knarot-06-223.jpg

Inför sommarenn 2019 har orkidékärret fått nya skyltar. Vi  hoppas att dessa ska hålla sig fina några år framöver. Skyltarna har producerats av Föreningen Blomsterleden och Forsåsens byalag har satt ut dem i kärret. Välkommen att ta en titt!    

 

 

/skylt-vid-spangen.jpg

 

          


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)